Monipuolinen ja aktiivinen vaikuttaja

Artturi Nyyssönen (1892–1973)

Lääkintäneuvos Artturi Nyyssönen oli yksi 1900-luvun keskeisistä vaikuttajista Jyväskylän seudulla. Toimiessaan eri tehtaiden lääkärinä hän paneutui voimakkaasti paikallisen tason työterveystoimintaan. Suomen Teollisuuslääketieteellisen yhdistyksen perustajana ja WHO:n työterveyskomission jäsenenä hän seurasi näköalapaikalta alan kansallista ja kansainvälistä kehitystä.

Puolisonsa Ellenin kanssa Artturi Nyyssönen perusti Jyväskylään vuonna 1922 yksityisen synnytyslaitoksen ja aloitti äitiysneuvolatoiminnan, joka oli vähävaraisille äideille ilmaista. Omistamansa yhtiön kautta Nyyssönen osallistui myös laivamatkailun kehittämiseen ja liike-elämään.

Artturi Nyyssönen oli luonnossa viihtyvä ja liikunnallisia arvoja korostava persoona. Hän edusti Suomea esimerkiksi Tukholman olympialaisissa, kun Suomi saavutti jalkapallossa neljännen sijan. Jo opiskeluaikana Ylioppilaskunnan laulajissa Helsingissä alkanut lauluharrastus kertoo osaltaan aktiivisesta, monipuolisesta ja lahjakkaasta henkilöstä.

Vuonna 1970 säätiön perustamistilaisuudessa Nyyssönen toi julki lujan uskonsa akateemisen yhteisön merkitykseen lausuessaan, että "kaiken muun sortuessa ympärillä jäävät yliopistot yhä jäljelle".